• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Declaraţia comună a Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alianţei „Moldova Noastră” cu privire la neparticiparea la procesul de renumărare a voturilor dispusă de CEC la 15 aprilie

    Declaraţia comună a Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alianţei „Moldova Noastră” cu privire la neparticiparea la procesul de renumărare a voturilor dispusă de CEC la 15 aprilie

    14.04.2009  

    Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” consideră că iniţiativa PCRM privind renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare de la 5 aprilie, precum şi deciziile ulterioare luate de Curtea Constituţională şi de CEC privind desfăşurarea acestei activităţi în data de 15 aprilie, nu sunt în măsură să elucideze fraudarea rezultatelor scrutinului electoral. Miile de reclamaţii venite de la alegători şi contestaţiile partidelor de opoziţie nu au avut în vedere încălcări la numărarea voturilor, ci alte tipuri de fraudă: întocmirea frauduloasă a listelor electorale de bază şi suplimentare, inclusiv creşterea nejustificată a numărului de alegători cu aproximativ 400 000 de persoane, înscrierea în liste a unor persoane care nu locuiesc la adresa indicată, votarea repetată, semnături în dreptul numelor persoanelor decedate şi ale celor plecate peste hotare etc.. Iniţierea procedurii de renumărare a voturilor împiedică partidele de opoziţie să continue activitatea de copiere a listelor electorale.            

    Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” consideră că, în realitate, iniţiativa PCRM urmăreşte scopul de a ascunde fraudele adevărate care s-au produs, după modelul expus mai sus. În acelaşi timp, prin participarea partidelor noastre la renumărarea voturilor PCRM încearcă să legitimeze rezultatele votului şi să lipsească partidele de opoziţie de posibilitatea de a ataca în instanţă fraudele descoperite. În acelaşi timp, PCRM încearcă, eventual, printr-o nouă mistificare, să obţină noi mandate de deputat, care i-ar asigura posibilitatea de a alege preşedintele republicii. 

    Din considerentele menţionate, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” declară că nu vor participa la acţiunea de renumărare a voturilor de la 15 aprilie.

    PL, PLDM, AMN vor desfăşura în continuare activitatea de copiere a listelor electorale, de verificare a corectitudinii lor şi a modului cum s-a votat, urmând ca rezultatele acestei investigaţii de mare amploare să fie prezentate CEC, opiniei publice şi organismelor internaţionale.


    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal
    Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova
    Serafim Urechean, preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”

    14 aprilie 2009

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com