• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL: Am fost întâmpinat pretutindeni cu căldură şi am simţit un sprijin puternic pentru tot ceea ce face Partidul Liberal

    Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL: Am fost întâmpinat pretutindeni cu căldură şi am simţit un sprijin puternic pentru tot ceea ce face Partidul Liberal

    20.03.2009  

    În zilele de 18, 19 şi 20 martie, vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă s-a întâlnit cu studenţii basarabeni de la universităţile din Galaţi, Iaşi, Suceava, Bacău şi Bucureşti. La aceste cinci întâlniri au participat aproximativ 1500 de tineri moldoveni care îşi fac studiile în România.

    La finalul acestor întâlniri, Dorin Chirtoacă a declarat: „Am întâlnit aici tineri foarte bine pregătiţi, motivaţi şi dornici de a realiza Schimbarea în Republica Moldova. Ei doresc pentru Republica Moldova un viitor democratic şi european. Există peste tot o atmosferă de optimism în aşteptarea Schimbării în bine de după 5 aprilie şi cred că ei sunt hotărâţi ca, prin participarea la vot, să contribuie la această schimbare. Am fost întâmpinat pretutindeni cu toată căldura şi deschiderea şi am simţit un sprijin puternic pentru tot ceea ce face Partidul Liberal. Cred că studenţii moldoveni din România reprezintă o forţă redutabilă pe care Republica Moldova se poate baza: ei îşi doresc un viitor în Republica Moldova şi noua guvernare de după 5 aprilie trebuie să le asigure acest viitor”.

    Studenţii moldoveni au criticat guvernarea comunistă pentru că a instalat dictatura în republică

    În discursurile sale de la Galaţi, Iaşi, Suceava, Bacău şi Bucureşti, vicepreşedintele PL a vorbit despre perspectiva aderării Republicii Moldova la UE. „Acest obiectiv implică reforme legislative, funcţionarea corectă a instituţiilor democratice, combaterea corupţiei, liberalizarea economiei şi poate fi atins numai prin voinţă politică. Guvernarea actuală doar mimează aceste procese. De fapt, anume comuniştii au pustiit satele şi au inoculat frica în oameni, încalcă cu neruşinare legea şi îşi însuşesc proprietăţi. Trebuie să conştientizăm că de votul fiecăruia dintre noi depinde viitorul nostru şi al Republicii Moldova”, a spus Dorin Chirtoacă. Studenţii moldoveni au criticat guvernarea comunistă pentru că a instalat dictatura în republică, oamenilor le este frică să investească acasă banii agonisiţi în ţările străine, locurile de muncă bine remunerate se obţin nu după merit, ci prin obedienţa faţă de partidul comunist, guvernarea de la Chişinău nu doreşte să semneze Convenţia privind micul trafic la frontieră, lipsind astfel mii de oameni de posibilitatea de a-şi întreţine familiile ş.a.

    Suceava_4_prima_pagina_resize.jpg

    Iasi_2_mod_resize.jpg

    Suceava_2_resize.jpg

    Galati_2_mod_resize.jpg

    La toate întâlnirile basarabenii au vorbit despre procesul anevoios de  redobândire a cetăţeniei române  şi de obţinere a vizei. „Ar trebui să avem aceleaşi drepturi ca şi românii din Ţară, totuşi încă mai suntem nevoiţi să aşteptăm ani întregi pentru a obţine cetăţenia”, a declarat unul dintre studenţii din Galaţi. Dorin Chirtoacă a menţionat faptul că studenţii basarabeni vor putea redobândi mai uşor cetăţenia română după absolvirea universităţilor din România. În aceeaşi ordine de idei, vicepreşedintele PL a declarat: „PL şi PD-L din România au pus bazele unui acord de colaborare şi suntem siguri că, venind la guvernare, vom obţine rezultate în vederea simplificării procesului de obţinere a cetăţenii române pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova”. 

    Un alt subiect de discuţii au fost modalităţile de soluţionare a conflictului transnistrean. „Obţinerea independenţei energetice ne va permite să negociem mai uşor problema transnistreană. Evident că vom cere în continuare retragerea armatei ruse, vom opta pentru participarea SUA şi UE în procesul de negocieri în calitate de membri deplini, pentru înlocuirea forţelor actuale de pacificare cu forţe internaţionale şi pentru o implicare cât mai mare a societăţii civile în regiunea din stânga Nistrului. Cel mai mult o să reuşim în soluţionarea acestui conflict atunci când vom crea un model atractiv de dezvoltare în partea dreaptă a Nistrului pentru cetăţenii din stânga Nistrului.”, a declarat Dorin Chirtoacă la întâlnirea de la Suceava.

    Lipsa locurilor de muncă pentru tineri şi exodul în masă al acestora din Republica Moldova a fost o altă problemă care a fost abordată. „Pentru a putea să ne făurim viitorul la noi acasă, pentru a crea un stat de drept, pentru a dezvolta economia, trebuie să alegem o generaţie nouă de politicieni, care nu au fost afectaţi de virusul comunismului, care nu sunt compromişi, care au studiile şi competenţa necesară pentru a readuce într-o albie firească procesul reformelor şi a integra statul nostru în structurile euroatlantice”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

    Dorin Chirtoacă a constatat că tinerii sunt pregătiţi să realizeze ei înşişi Schimbarea prin participarea la vot, prin convingerea rudelor, prietenilor, cunoscuţilor de acasă despre importanţa deosebită a alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Totodată, tinerii şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că în România există doar două secţii de votare, ambele la Bucureşti. Totuşi, majoritatea tinerilor moldoveni au spus că vor merge la cele două secţii de votare de la Consulatul şi Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti pentru a-şi exercita acest drept constituţional. 

    Dorin Chirtoacă, primit cu bucurie şi speranţă de studenţii de la Bucureşti

    La Universitatea din Bucuresti, vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă a fost întâmpinat de circa 600 de tineri la Facultatea de Drept, unde a studiat şi el în perioada 1997-2001. Discuţia a durat peste cinci ore. Majoritatea celor prezenţi în sală cunoşteau Programul electoral al PL şi i-au adresat peste o sută de întrebări, multe dintre ele referindu-se la soluţiile PL pentru a lichida sărăcia, a dezvolta economia şi a integra Republica Moldova în UE.  „Schimbarea se va produce în Republica Moldova până la capăt atunci când vom reuşi să avem noi oameni în toate structurile de stat, la toate nivelurile. Cine este gata să pornească pe o cale mai grea, îl aştept cu mare drag la Chişinău pentru a-l îndruma şi a-l sprijini în vederea găsirii unui loc de muncă”, a menţionat Dorin Chirtoacă. Mulţi dintre tinerii prezenţi la întrunire au scos în evidenţă faptul că Partidul Liberal este singura formaţiune din Republica Moldova care a venit să se întâlnească cu studenţii basarabeni din România.

    Dorin_Chirtoaca_la_Universitatea_din_Bucuresti_resize.jpg

    ScreenHunter_02_Mar._22_11_resize.gif

    P3200015_resize.JPG


    20 martie                                  Departamentul de Comunicare al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com