• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Participarea cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009

    Participarea cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009

    10.03.2009  

    Partidul Liberal a organizat astăzi, 10 martie, o conferinţă de presă cu tema: „Participarea cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009”. Conferinţa de presă a fost susţinută de vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, candidatul PL Oleg Bodrug şi purtătorul de cuvânt al PL Ion Negrei.

    Vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă a relatat despre întâlnirile pe care le-a avut în zilele de 7 şi 8 martie cu mii de cetăţeni moldoveni aflaţi în oraşele Roma, Bologna şi Padova din Italia. „Am constatat că cetăţenii Republicii Moldova nu sunt apăraţi de către autorităţile centrale din Moldova şi că le este foarte greu să dobândească drepturile minime de care este firesc să beneficieze oricare cetăţean. Întâmpină multe dificultăţi atunci când doresc să-şi prelungească paşapoartele, ajung foarte greu să contacteze Consulatul şi Ambasada Republicii Moldova în Italia, pentru că zile întregi la aceste instituţii nu răspunde nimeni la telefon. Basarabenii din Italia sunt nemulţumiţi şi de faptul că atunci când se întorc în vizită acasă, pentru a-şi rezolva problemele ce ţin de perfectarea actelor sunt obligaţi să plătească sume enorme de bani şi chiar sunt umiliţi. O altă problemă cu care se confruntă conaţionalii noştri aflaţi peste hotare este  numărul insuficient de secţii de votare şi imposibilitatea multora dintre ei de a-şi exercita dreptul de vot”, a declarat vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă. În altă ordine de idei, Dorin Chirtoacă a scos în evidenţă faptul că moldovenii aflaţi peste hotare au reuşit în ultimii ani să facă pentru Republica Moldova mai mult decât toate guvernele care s-au perindat la putere în ultimii 10 ani, pentru că anume datorită banilor trimişi de ei acasă Republica Moldova a putut să supravieţuiască. „Conaţionalii noştri au reuşit anual să transmită în republică mai mulţi bani decât suma care se adună în bugetul de stat. Anume datorită lor astăzi Republica Moldova supravieţuieşte. Şi din acest motiv, concetăţenii noştri au dreptul să participe la făurirea destinului republicii”, a mai afirmat Dorin Chirtoacă. „Partidul Liberal condamnă atitudinea iresponsabilă şi nedemnă din partea guvernului faţă de acei oameni care asigură supravieţuirea statului nostru. Partidul Comuniştilor aflat la guvernare nu a întreprins măsurile necesare pentru a crea condiţii cetăţenilor noştri aflaţi peste hotare să-şi exprime dreptul de vot. Preluând guvernarea în Republica Moldova, Partidul Liberal urmează să soluţioneze problemele care au fost expuse la întâlnirile pe care le-am avut cu mii de moldoveni din Roma, Bologna şi Padova”, a menţionat vicepreşedintele PL.

    IMG_3183_resize.JPG

    IMG_3185_resize.JPG

    IMG_3194_resize.JPG

    Purtătorul de cuvânt al PL Ion Negrei a accentuat faptul că, potrivit mai multor surse, numărul cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare depăşeşte cifra de un milion. „Numărul acesta constituie circa o treime din electorat. Prin neparticiparea acestor cetăţeni la vot, organele puterii de stat vor fi nereprezentative. Partidul Liberal condamnă aceste practici de încălcare gravă a principiilor statului de drept şi un astfel de tratament al cetăţenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla aceştia”, a declarat Ion Negrei.

    Candidatul PL Oleg Bodrug, care a fost prezent la întâlnirile din Italia, a prezentat Apelul Partidului Liberal către Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene, în care PL solicită statelor membre ale UE să manifeste, în ziua de 5 aprilie 2009, loialitate faţă de cetăţenii moldoveni aflaţi pe teritoriul lor, să le faciliteze accesul la vot şi, în măsura posibilităţilor, să asigure pentru ei deplasarea către secţiile de votare deschise de Republica Moldova în statele respective.

    10 martie 2009                         Departamentul de Comunicare al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com