• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Iurie Chirinciuc a făcut BILANȚUL unui an la guvernare în calitate de Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor
    26.01.2017     
    Corina FUSU a făcut BILANȚUL unui an la guvernare în calitate de Ministră a Educației
    26.01.2017     
    Corina Fusu, Ministrul Educației participă la Summitul WISE (World Inovative Summit for Education) care se desfășoară la Doha, Statul Qatar
    04.11.2015     
  • Prima    /   Activitate Publică    /   Guvernamentală  /  Raport de activitate al Dlui Gheorghe Galbură, în calitate de viceministru al Apărării pentru anul 2016

    Raport de activitate al Dlui Gheorghe Galbură, în calitate de viceministru al Apărării pentru anul 2016

    26.01.2017  

    Misiunile de bază ale Ministerul Apărării au fost îndreptate spre asigurarea securităţii cetăţenilor Republicii Moldova.

    În cele 12 luni ale anului trecut, geniştii militari au depistat şi neutralizat, în condiţii de maximă siguranţă, circa 700 de obiecte explozibile cu risc de deflagraţie. Toate acestea au fost evacuate în locuri special amenajate şi neutralizate în condiţii de maximă siguranţă, fiind salvate minimum 700 de vieţi de copii şi maturi, care puteau deveni jertfe ale exploziilor.

    Contingentele  de pacificatori din Kosovo,  KFOR 5 şi 6, unde majoritatea, de asemeni, sunt genişti, au îndeplinit misiunile solicitate de Comandamentul internaţional cu profesionalism şi au reconfirmat statutul Republicii Moldova de furnizor de securitate. În special, militarilor noştri le revine  responsabilitatea pentru o arie de 300 de kilometri. Circa 2670 este cifra obiectelor explozibile neutralizate de la debutul misiunii, din martie 2014, şi aici iarăşi este vorba despre proporţionalitatea directă cu vieţile salvate.

    Colaborarea cu NATO este deosebit de benefică în proiecte sociale pentru bunăstarea cetăţenilor, precum ar fi cel de distrugere a pesticidelor şi deşeurilor chimice periculoase, în rezultatul căruia au fost stocate şi  reambalate 1269 de tone, dintre care 955 de tone de deşeuri de pesticide deja au fost transportate transfrontalier şi distruse în Polonia. Cifrele din 2016 se ridică la circa 315 tone.

    Ministerul Apărării a participat activ la elaborarea unui nou proiect al Strategiei Securităţii Naţionale (SSN), acest document servind drept bază pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare (SNA), Strategiei Militare (SM) şi altor strategii sectoriale.

    În Parlament a fost transmis pentru examinare şi adoptare, un Proiect de lege cu o  serie de amendamente ce vor aduce pentru militari beneficii şi facilităţi cu referinţă la asistenţă medicală, dreptul la studii, şi asigurarea cu spaţiu locativ (inclusiv compensaţia pentru închiriere).

    În rezultatul parteneriatului public-privat, 111 familii ale militarilor au beneficiat de apartamente de serviciu în Chişinău, 18 în Cahul, iar la finele lunii februarie,  15 militari din Bălţi vor primi cheile de la locuinţe. La 10 noiembrie 2016 a fost semnat contractul ce va permite  ca în trimestrul II al anului 2019, încă 335 de militari să obţină apartamente de serviciu în capitală.

    Acestea ar fi doar unele din rezultatele anului 2016 pentru Ministerul Apărării, pe lângă multe alte proiecte  ce fac obiectul preocupărilor noastre zilnice şi au scopul de a dezvolta şi moderniza sectorul de Apărare al Republicii Moldova .

           Viceministru al Apărării                      Gheorghe GALBURA                            

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com