• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Dorin Chirtoacă în discuţie cu alegătorii
    02.07.2009     
    Întîlnire electorală în raionul Rezina a echipei Partidului Liberal
    29.06.2009     
    Lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova 
pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 din partea 
Partidului Liberal
    27.06.2009     
  • Prima    /   Presa    /   Campanie electorală  /  Mihai Ghimpu: Sunt convins că partidul de guvernământ va pierde alegerile

    Mihai Ghimpu: Sunt convins că partidul de guvernământ va pierde alegerile

    25.02.2009  

    „I”: Cum apreciaţi actualele alegeri parlamentare şi care este diferenţa dintre această campanie electorală şi cele precedente?

    M.G.: Este pentru prima dată când cetăţenilor Republicii Moldova li se oferă o alternativă reală şi deosebit de puternică la guvernările de stânga, care au dominat epoca de tranziţie, şi care culminează cu o guvernare comunistă de sorginte totalitară. Această alternativă este Partidul Liberal, care va obţine victoria la alegerile parlamentare din 5 aprilie şi care este pregătit să preia guvernarea republicii: avem o echipă puternică, curată, necoruptă, competentă, alcătuită din oameni care nu au fost la guvernare, înarmată cu un program de guvernare realist, reformator, coerent, capabil să pună începutul cel bun pentru rezolvarea problemelor fundamentale ale Republicii Moldova. Între acestea, cele mai importante le considerăm creşterea bunăstării oamenilor prin relansarea economiei libere şi aderarea la Uniunea Europeană. 

    Un alt aspect care nu cred că a mai fost prezent la alte alegeri parlamentare, în orice caz nu într-o măsură atât de mare, este faptul că partidul comuniştilor foloseşte împotriva Partidului Liberal şi a altor partide de opoziţie o maşinărie de stat uriaşă. Monopolul cvasitotal asupra canalelor mass-media, inclusiv asupra celor publice, care fac propagandă comunistă, dezinformează, intoxică şi denigrează fără nici o oprelişte tot ce mişcă şi gândeşte altfel decât PCRM; resursele administrative ale Guvernului şi ale administraţiei locale acolo unde o controlează; structurile de forţă, inclusiv Poliţia care ne zădărniceşte întâlnirile electorale, SIS-ul, care a primit undă verde pentru implicarea în procesul electoral, caz absolut fără precedent în democraţiile europene; fonduri imense de ajutoare umanitare pe care guvernul le oferă populaţiei în numele PCRM, încercând să cumpere astfel voturile oamenilor etc., etc. Toate acestea ne fac să credem că partidul comuniştilor nu concepe să cedeze frâiele guvernării, să asigure o alternanţă democratică la Putere prin organizarea unor alegeri democratice, libere şi corecte. Altfel spus, PCRM fără încetare fraudează,  pe toate căile şi prin toate mijloacele. Cu siguranţă, nu va pregeta să falsifice şi rezultatul votului din 5 aprilie. 

    „I”: Ce rol joacă în cadrul alegerilor parlamentare liderul, echipa şi programul cu care partidul participă la alegeri?

    M.G.: Liderul este motorul campaniei electorale pe care o desfăşoară PL. În general, însă, noi avem un staf electoral, alcătuit din fruntaşi ai partidului, care a elaborat strategia şi planul de acţiuni pe toată perioada. Desfăşurăm o campanie dinamică, în care sunt antrenaţi toţi membrii de partid şi avem drept obiectiv informarea corectă a cetăţenilor: demersul nostru politic, programul cu care venim în faţa oamenilor dorim să pătrundă cât mai profund în conştiinţa publică. Suntem bine primiţi de cetăţeni, ca echipă, pentru că suntem credibili, iar programul nostru electoral este perceput ca realist şi ca alternativă reală la guvernarea comunistă.  

    „I”: Prin ce se deosebeşte PL şi programul său de alte partide care doresc să acceadă în parlament?

    M.G.: Aşa cum am mai spus, Partidul Liberal se deosebeşte net de alte partide prin aceea că are o echipă deosebit de puternică, tânără, alcătuită din personalităţi care nu s-au aflat la guvernare, înzestrate cu expertiza şi competenţa necesară pentru a guverna. Mitul lansat de adversarii noştri - că PL nu ar avea echipă - s-a dezumflat definitiv la lansarea oficială a Programului nostru electoral de la 15 februarie, când toată lumea a văzut forţa noastră. Ne deosebim de alţii şi prin faptul că nu facem promisiuni goale: tot ce e scris în Program vom realiza, pentru că ne bazăm pe un calcul realist la toate capitolele. Vom guverna pentru oameni, şi nu în interes propriu. Aceasta – în privinţa politicii interne. Cât priveşte politica externă, nu cred că mai există vreun partid care să fi înaintat obiective atât de clare, tranşante, care de fapt sunt un autentic proiect de republică şi conferă un rost limpede şi predictibil Republicii Moldova pe arena internaţională.

    „I”: Care este prognoza Dvs. pentru alegerile din 5 aprilie, inclusiv rata de participare la vot?

    M.G.: Vreau să cred că va fi o participare la vot masivă, pentru că toată lumea vrea să vină Schimbarea. Eu sunt convins că PCRM va pierde alegerile.

    „I”: Cum prognozaţi situaţia de după alegeri: va fi posibilă crearea unei coaliţii democratice, cum va fi format Guvernul şi ales preşedintele?

    M.G.: Bineînţeles că va fi posibil. Spre deosebire de alţii, mai panicarzi şi cu mai puţină priză la alegători, eu personal sunt optimist. Dar e prematur să discutăm acum despre cum va fi format Guvernul şi mai ales preşedintele.

    „I”: Care este bugetul PL în alegeri şi care sunt principalele capitole de cheltuieli?

    M.G.: Fondul electoral al PL este alcătuit în prezent din 400.000 lei, pe care îi folosim pentru clipuri TV, spoturi audio, publicaţii electorale.

    (Interviu acordat Agenţiei INFOTAG de către liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu)

    25 februarie 2009

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com