• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Dorin Chirtoacă în discuţie cu alegătorii
    02.07.2009     
    Întîlnire electorală în raionul Rezina a echipei Partidului Liberal
    29.06.2009     
    Lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova 
pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 din partea 
Partidului Liberal
    27.06.2009     
  • Prima    /   Presa    /   Campanie electorală  /  Apelul Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal cu privire la sărbătorirea Zilei Îndrăgostiţilor - Dragobetele

    Apelul Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal cu privire la sărbătorirea Zilei Îndrăgostiţilor - Dragobetele

    23.02.2009  

    În Republica Moldova, Ziua Îndrăgostiţilor timp de sute de ani a fost dată uitării, fiindcă la noi, ca urmare a ocupaţiei sovietice, au fost promovate tradiţii străine. În realitate, însă, Ziua Îndrăgostiţilor pe meleagurile noastre are o istorie de mii de ani şi se sărbătorea de către strămoşii noştri daci la 24 februarie.
    Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal consideră că e timpul să renaştem şi să reluăm tradiţia noastră dacică, şi anume Dragobetele.
    Credinţa populară spune că cei care participau la sărbătoare erau feriţi de boli tot anul. Dimineaţa, îmbrăcaţi în cele mai bune haine, tinerii se întâlneau în centrul satului sau în faţa bisericii. Dacă timpul era favorabil, porneau cântând către pădurile şi luncile din apropiere. Acolo, băieţii adunau lemne pentru rug, iar fetele culegeau flori de primăvară. Dacă vremea era urâtă, se făcea şezătoare acasă la unul dintre tineri, unde stăteau la poveşti şi se distrau cu tot felul de jocuri. Prin unele locuri, există obiceiul ca fetele mari să strângă apă din omătul netopit. Apa era păstrată cu grijă pentru că avea proprietăţi magice şi putea face fetele mai tinere şi mai frumoase.
    Purtând cinste strămoşilor noştri, Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal cheamă tineretul din Republica Moldova să renaştem Ziua Îndrăgostiţilor – Dragobetele, care alături de Mărţişor şi alte sărbători tradiţionale româneşti, defineşte între popoarele lumii specificul spiritual al românilor.
    În acest context, Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că astăzi, 23 februarie, Tinerii Liberali vor împărţi pliante cu informaţii despre Dragobete în mai multe raioane ale republicii, astfel încât mâine toţi cei care nu sunt indiferenţi faţă de istoria şi  tradiţiile noastre să încerce să reînvie una dintre cele mai frumoase sărbători dacice.
    De asemenea, mâine, 24 februarie, începând cu ora 13.00, OTPL va repartiza pliante cu informaţii despre Dragobete tinerilor din Chişinău, iar începând cu ora 15.00,  în spatele Arcului de Triumf din capitală, va avea loc o manifestare, în cadrul căreia Tinerii Liberali vor dărui fetelor coroniţe din flori vii şi vor povesti legende despre Dragobete.
    Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal felicită pe toţi tinerii din republică cu prilejul Zilei Îndrăgostiţilor - Dragobetele, dorindu-le multă sănătate, pace, fericire şi multă dragoste.


    23 februarie 2009                     Departamentul de Comunicare al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com