• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Dorin Chirtoacă în discuţie cu alegătorii
    02.07.2009     
    Întîlnire electorală în raionul Rezina a echipei Partidului Liberal
    29.06.2009     
    Lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova 
pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 din partea 
Partidului Liberal
    27.06.2009     
  • Prima    /   Presa    /   Campanie electorală  /  Un primar comunist interzice PL-ului să facă agitaţie electorală în satul Horodca, Ialoveni

    Un primar comunist interzice PL-ului să facă agitaţie electorală în satul Horodca, Ialoveni

    26.06.2009  
    Ştefan Vlas, primarul s. Horodca, rnul Ialoveni, reprezentant al Partidului Comuniştilor, le-a interzis reprezentanţilor organizaţiei teritoriale a Partidului Liberal să facă agitaţie electorală şi să proiecteze un film despre evenimentele de la 7 aprilie, cerându-le să se care din „ satul său”. Incidentul a avut loc ieri, 25 iunie.
    Vitalie Lavric, preşedintele OT a Partidului Liberal a declarat că s-a prezentat cu o zi înainte la Primărie pentru a-l informa pe primar că PL va organiza o întâlnire electorală în cadrul căreia va fi prezentat un film despre evenimentele din 7 aprilie. „Chiar atunci primarul mi-a spus că nu va permite să facem agitaţie electorală în acest sat”, spune Lavric.
    În pofida avertismentului alesului local, a doua zi reprezentanţii PL au depus un demers prin care au înştiinţat autorităţile locale că sunt în localitate în scop electoral. Reprezentanţii PL au mers şi au discutat cu oamenii de la casă la casă. „Majoritatea ne întrebau de ce partidul nostru a distrus clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Oamenii gândesc astfel după ce au vizionat filmul „Atac asupra Moldovei” prezentat la postul de televiziune NIT şi după mai multe reportaje propagandistice pe care le-au văzut la postul public de televiziune. I-am invitat să vină la primărie pentru a viziona un film în care sunt prezentate mărturiiile celor care au avut de suferit în urma acestui eveniment. Preconizam să proiectăm filmul pe zidul Primăriei”, spune Lavric.
    Potrivit lui, la câteva ore a fost sunat de colega sa, care a rămas lângă automobilele parcate în preajma Primăriei. Vreo 20 de persoane, printre care primarul, viceprimarul, şi angajatul ocolului silvic din localitate le-au cerut în mod brutal să părăsească localitatea. Colega a fost bruscată să intre în maşină. Tinerii au plecat şi s-au oprit în apropierea satului.
    Vitalie Lavric şi-a telefonat alţi 20 de colegi de partid, cerându-le să vină să-l susţină. „La Primărie se adunaseră aproximativ 150 de săteni. Doream ca ei să vadă filmul. Schimburile verbale dintre reprezentanţii PL şi grupul condus de primar puteau degenera într-o altercaţie. În cele din urmă primarul a cedat şi a permis să desfăşurăm adunarea. După cinci minute de film, însă lumina a fost deconectată, aşa că eforturile noastre au fost zădărnicite", spune sursa.
    Solicitată de Jurnal, secretara primăriei Horodca ne-a informat, că reprezentantul partidului a depus un demers, pe care primarul însă n-a reuşit să-l citească. La rândul său primarul ne spune că nu el, ci oamenii din sat şi-au manifestat nemulţumirea şi n-au dorit să permită tinerilor să facă agitaţie electorală. Dânsul a negat că ştie ceva despre deconectarea energiei electrice în timpul proiecţiei filmului.
    Potrivit lui Ion Creangă, analist electoral, în acest caz Vitalie Lavric ar trebui să depună o contestaţie la CEC. „Este o încălcare a legislaţiei electorale. Autorităţile locale trebuie să fie imparţiale. Reprezentanţii tuturor partidelor înregistrate sunt în drept să facă agitaţie electorală. Autorităţile publice sunt datoare să le creeze toate condiţiile în acest scop”, a spus Creangă.

    Svetlana Corobceanu
    www.jurnal.md, 26 iunie 2009
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com